23.08.2017 Giesbeek-Doesburg-Rheden

23.08.2017 Giesbeek-Doesburg-Rheden

Aan de laatste dag in Nederland voor deze periode was ik weer aan de strand van Giesbeek. Het eerst was ik nog in het winkelcentrum Presiakhaaf om bij Bruna de nieuwste kranten (De Volkskrant en de Gelderlander) en bij Coop nog water te kopen. Ik vind dit winkelcentrum ook mooier dan dit in Kronenburg.

Wegens een presentatie voor de fietspad van de Airborneplein in het centrum naar Westervoort was ik nog een keer in Giesbeek. De Duitse kennen zulk fietspad niet want zij willen altijd een combinatie met voetgangers en dan hebben de voetgangers meer keuren dan een fietser (de fietser moet in stapvoets rijden omdat de fietser krachtiger als een voetgangers dus moet de fietser de snelheid van de voetganger hebben). Daarom heb de fietspad gefotografeerd voor een ander blog (maar in Duits). Ik heb ook een voorkeur voor verkeer voor de openbaar vervoer (banen, bussen, fietsen).

Van deze fietspad (hier aan de Brugweg) er is een afrit naar de brug met de treinen en auto’s naar Giesbeek (op Ijsseldijk). Aan de stadsgrens bij Duiven je kunt door een klein “deur” rijden op de privé Lathumsdijk. Hier men gaat onder de brug van de autosnelweg A12 (Den Haag – Zevenaar, en verder als Duitse A3 naar Oberhausen) om dan afslaan links naar noordoosten.

Al aan de Lathums Plas je kunt zwemmen. De fietspad heeft hier de naam Banddijk. Maar ik was weer aan de plaats van gisteren. Ik (eigenlijk ben ik altijd zonderling) heb me een korte nauw hardloopbroek en een normaal sportbroek aangekleed en natuurlijk nog een T-shirt, sokjes draag niet ik in de zomer. Zonder de sportbroek en de T-shirt (ik had nog een ander ouder T-shirt in mijn fietstas gedaan, want ik had geen zin in een nieuwe zonnebrand in dit jaar, zonnecrème houd ik van niet wegen mijn acne probleem in mijn jeugd omdat in de zonecrème zijn stoffen die produceren meer acne) ben ik weer in het water geweest. Gelukkig hou ik van dit gevoel ook nog. Als kind vond ik het al heel mooi.

Het was heel mooi in het water. Maar het eerst het was heel koud. Het is heel afgekoeld sinds gisteren. Maar enkel uren kwamen ook nog andere mensen aan deze plaats.

Giesbeek met de kerk

Na een groot pauze ben ik nog naar Doesburg (ongeveer 5 km van Giesbeek). Ik heb nog Giesbeek (een deel van Zevenaar) bezoekt. Er is ook een Spar supermarkt. Aan de Gemaal De Liemers wist ik niet meer de correcte richting. Een man met hun vrouw was op de zitbank en die heb ik gevraagd. Het was toch heel makkelijk.

Deze keer naam ik weer de N338 en ben dan weer in de Bingerdenseweg afgeslagen. Door Beinum een deel van Doesburg ben ik doorgereden. Voor de ingang van het centrum van Doesburg moest ik achter vele fietser rijden. Het is echt ongewoon voor me want in Essen (Duitsland) ben ik meestal de enkel mens op fiets. Maar het was ook heel mooi.

In het centrum van Doesburg

In Doesburg heb ik ook in een antiekwinkel weer twee boeken gekocht. Er waren zo veel historisch boeken van Gelderland hier maar ik zou niet alle kunnen dragen thuis (in Duitsland) daarom heb ik alleen twee gekocht, een met monumenten van Gelderland en een over die historie van Zutphen.

Van mijn stad (Essen) heb ik ook veel boeken van de historie. Ik vind het is heel interessant hoe een stad zich veranderd.

In Doesburg wilde ik eigenlijk iets eten maar de café waren overvol zodat ik besliste in Rheden iets te eten. Op N317 (Ellecomsedijk) ben ik naar rotonde bij Ellecom in de N348 afgeslagen. Ik heb nog het einde van de autosnelweg A348 gezien. Aan de genoemd rotonde was een bouwplaats. De Nederlandse hebben een heel goed denkbeeld zodat een fiets kan zeker de bouwplaats omrijden. Op verschillende stratennamen ben ik via Ellecom, De Steeg naar Rheden gereden.

In het centrum van Rheden aan de kruispunt Schoolweg/Groenestraat heb ik een café gevonden waar ik kon ook iets te eten. Een burger “Het wapen van Rheden” (flinke runder burger met tomaat, komkommer, spek, tomaat, rode ui en mosterdmayonaise) heb ik me bestelt. De fiets heb ik geparkeerd onder een boom.

Na het eten ben ik via Arnhemseweg (er zijn vele straten met deze namen omliggend van Arnhem) en Oranjeweg aan de Arnhemsestraatweg gekomen. De spoorwegovergang slot zich en naar 30 secondes kwam ook een blauw-witte Sprinter (naar Arnhem denk ik). In Duitsland je moet een minuut wachten of langer tot de trein komt. Hier in Essen (Keulen-Mindener spoorweg) je moet 5 minuten wachten tot de trein komt.

Velp is dichtbij Rheden zodat er is geen piekinspanning. De fietspad was weer heel goed en ook met lampen. In Duitsland een fietspad met lampen? Ik zeg niets ;-).

Op Velperweg was een vrouw met hun kind op fiets. De kind zat in een fietszitje en de vrouw reed. Het was heel mooi want de vrouw had nog met ander man tijdens de rit gesproken en dan ook met me en ik dacht alleen: “wij fietsen hier en praten”. Aan het station Arnhem Velperpoort de vrouw sloeg af op Sonsbeeksingel. Ik reed rechtaan naar het centrum en was nog bij Albert Heijn.

Ook hier. De parkeerplaatsen waren overvol zodat de andere fietsen stonden in een rij tot de ingang van Albert Heijn. Gelukkig er zijn dat alles fietsen. Onvoorstelbaar wanneer er zijn alles auto’s. Hoeveel plaats je moet hebben met de Duitse SUV. In Nederland heb ik een of twee gezien.

Fietsen voor Albert Heijn in Arnhem

Wat jammer dat ik niet in Nederland woon. Alsook de fietsen zijn een probleem (wegens de parkeerplaatsen maar in Duitsland is het met de auto’s), ik geloof dat is de toekomst. Helaas vele mensen in Duitsland willen niet begrijpen dat de auto had geen grote toekomst. Ik heb niets tegen auto’s maar allen deze amplexus, obsederen is een probleem. De Duitse wil met hun auto nog in jaar 2017 in de supermarkt rijden, het liefst.

Ik heb nu in deze dagen veel meer gezien als ik zou een auto hebben gehad. Na het schandaal met de dieselauto’s van VW en andere bedrijven dacht ik de Duitse zullen meer omwenteling in het denken maar de spraak is meer agressiever geworden. Misschien steigeren zich de mensen nog een keer om dan te denken dat de auto is niet een panacee. Ook de fiets is niet een panacee. Maar de fiets is in de stad en ook in een dorp altijd nog beter dan een auto. De auto is voor de brandweer, politie, werktuigbouwkundige, voor de sneltransport van medicamenten, voor de transport de hulpdiensten dit thuis van de mensen rijden om da te helpen.

Misschien leren de mensen dat met de fiets hun omgeving weer beter. De auto was in inbegrip in Duitsland voor een reis naar Italië naar de Tweede Oorlog. Ik moet niet meer lang reizen.

De dagen hier in Arnhem en omgeving waren heel mooi. Mooier dan kon ik me voorstellen. Vele mensen hier in Essen hebben met het kopschudden als zijn hoorden dat ik allen naar Arnhem zal rijden.

Natuurlijk wil ik weer aan de Nederlandse, Belgische of Franse kust op vakantie.

Ik heb nu geleerd dat 25 km (bijvoorbeeld naar Zutphen) ook geen probleem kunnen zijn. Ik heb nog een week einde oktober. Misschien zal ik weer naar Oostende (België) rijden. Met de fiets in de trein en da fietsen. Ik hoop dat het zeewaterzwembad is nog open en nog niet gesloopt en deze keer zal ik niet mijn zwembril vergeten. Maar ik weet nog niet. Denemarken is ook thema.

Kommentare sind geschlossen.