Nijmegen en Arnhem

Nijmegen en Arnhem

Gisteren was ik in Nijmegen en Arnhem. Van Essen in Duitslands ben ik met de treinlijn S3 naar Oberhausen gereden. Helaas de trein moest voor een sein wachten zodat ik moest rennen om de RE5 naar Emmerich overstappen. Er was alleen 1 minuut want de trein stond al aan het perron. Dat is typisch Duits altijd haast. De RE5 rijdt alleen een keer per uur naar Emmerich. Met de RE5 (dat is een sneltrein, een Regionalexpress) dat stopt van Oberhausen tot Emmerich aan iedere station. Vroeger stopte de Regionalbahn RB35 (stoptrein) reed ook naar Emmerich maar nu alleen de RE5. Vaak rijdt deze trein wegen van vertragingen alleen tot Wesel, zodat naar Emmerich rijdt een trein later (misschien)

In Emmerich ben ik in de SB58 overgestapt. Maar het vertrek was uitgesteld tot 10 minuten hoewel de bus stond aan het station. Na 1 uur en 20 minuten is de buslijn in Nijmegen aangekomen. Spontaan heb ik een spoorkaartje naar Arnhem gekocht en met een Nederlandse sprinter naar Arnhem gereden. Deze trein stopt aan iedere station waar de IC stopt hier niet. De rijdduur bedraagt 20 minuten en kost 5,20 Euro aan het loket.

Arnhem heeft een grote net van blauwe trolleybussen. In het centrum er zijn veel winkelen, eetlokalen. Nabij is ook een rivierarm van de rivier Waal (Rhein) waar met veel boten an de oever. Op een kant de brandweer heeft jonge mensen getoond hoe je kunt een brand blussen. In het centrum van Arnhem heb ik iets gegeten, iets voor douchen bij Kruidvat gekocht en natuurlijk ook de Nederlandse kranten „NRC“, „De Gelderland“ en de Belgische krant „De Standaard gekocht. De kranten hebben veel belden na de aanslagen van Brussel getoond. Al in België heb ik bij Kruidvat in 2015 iets voor douchen gekocht. In het centraal station van Arnhem heb ik twee bewapend politiemannen gezien. De veiligheidsmaatregelen na Brussel worden verscherpt. Met de volgende trein ben ik naar Nijmegen terug gereden. Het eerst woud ik met de bus naar Nijmegen of direct met de treinen naar Venlo. Maar ik dacht, dat ik zou in Nijmegen nog iets kunnen kijken. Voor een meisje heb ik de deur opengehouden en zij heft zich verheugd. Dat vind ik leuk. De meisjes in Nederland letten op de mannen meer dan in Duitsland.

In Nijmegen is de waterkant ook nabij het centrum zodat ik heb nog veel aken richting Rotterdam zijn. Ik was nog een beetje in het centrum van Nijmegen waar ik was met mijn vader in 2014. Daarom heb ik deze keer niet veel gezien en was nog in Coop om iet te kopen. Actueel hou ik van de pudding „Mona“ wat ik heb al in Venlo gekocht. In Jumbo er is een speciale aanbieding, twee „Mona’s“ voor 2 Euro tot 31.12.2016.

Omdat ik woud niet een uur in het centrum op de bus naar Emmerik wachten, heb ik te voet richting Duitsland gelopen. De Nederlands mensen zijn een beetje vreemd. Een meisje heeft geparkeerd zijn fiets over een trap (waar ook ander tweewielers stonden) met een ketting. Zij ging de trap af om anders te gaan. Zij vertrouwd veel. Ik weet in Duitsland moet de fiets bijna in het bet daarmee de fietser kunt zien waar is de fiets.

Ik ben langs de N325 naar Breek, een deel van de gemeente Berg en dal gelopen. Eigenlijk woud ik twee halteplaatsen van de buslijn SB58 naar Nijmegen lopen maar de afstand was zo groot zodat ik moest een uur lopen daarmee ik in Beek nog kont instappen. In de warme zon heb ik veel gezweet zodat ik de winterjas uitgetrokken en ben met een blauwe T-shirt het eerst door Ubbergen gelopen. Ubbergen is ook een deel van Berg op dal. De loop was goed voor mijn lichtnaam en been met de infectie in de ader ;-). In Breek ben ik met de volgende SB58 naar Emmerik waar ik moest nog snel lopen om da te overstappen. De bus had een vertraging van 15 minuten gehad. Duitsland, een grote haast. De volgende trein naar Oberhausen vertrekt in een uur. Er is ook een onbegrip tussen de verkeersmiddel, geen planning.

Kommentare sind geschlossen.