Zevenaar-Didam-Beek-’s Heerenberg

Zevenaar-Didam-Beek-’s Heerenberg

Ik was gisteren met mijn fiets in deze steden in de provincie Gelderland. Het eerst ben ik met de treinen vanaf Essen-Altenessen naar Oberhausen centraal station gereden en overgestapt in de RE19 (Rhein-Ijssel Express) naar Zevenaar. Elke uur rijdt een trein van Düsseldorf naar Arnhem. Deze keer mijn bestemming was Zevenaar, een station voor Arnhem.

Natuurlijk Nederland is groot maar je moet altijd gaan naar Amsterdam of Rotterdam? Ik vind ook de kleine steden zijn mooi.

Binnen een uur je bent vanaf Oberhausen in Zevenaar, een klein stad met 32.000 inwoners. Deze keer was ik in het centrum omdat in August 2017 in mijn vakantie was ik in Giesbeek (ligt aan het meer van Rhederlaag waar ik had gezwommen) en Giesbeek is een deel van Zevenaar.

Zevenaar centrum

 

In het centrum van Zevenaar heb ik het eerst de kranten: De Volkskrant en De Gelderland en een tijdschrift over Belgische treinen (9,85 €) gekocht. De treintijdschrift (Spoorweg Journaal) ken ik van vroeger.

Nabij het centrum heb ik een vrouw met een bakfiets gezien waarin twee kinderen hadden gezeten.

Naar Didam ben ik met mijn fiets over de volmaakt fietspaden gereden. Voor enkel dagen ben ik van Waltrop naar Recklinghausen gereden en de fietspad langs de provinciale straat had vele kuilen. Hier in Nederland perfecte fietspaden.

In Didam ben ik verdwaald met de fiets in de kleine woonerven. Ik most vragen inwoners hoe ik vind het centrum van Didam. De maan was heel hulpvaardig. Ik vond ook het centrum snel.

Didam centrum

Didam is een deel van de gemeente Montferland en heeft 16.000 inwoners. Hij heeft ook een treinstation van de lijn naar Doetinchem en Zevenaar, een klein centrum met enkel winkelen en natuurlijk een kerk. Didam heeft ook een eigen overdekte zwembad en een oude markthal.

Vanaf Didam ben ik met de fiets naar Beek gereden over de N335.

Beek ook een deel van Montferland heeft 2.500 inwoners met een dorpskern. Ik was in vele dorpskernen van Nederlandse steden en ik denk altijd hier is nog een beetje leven. Beek heeft een Coop winkel, twee restaurants, twee kerken en een fietswinkel. Wanneer je bent in Duitsland dan je kunt spreken van geluk mogen wanneer er is nog een supermarkt.

In Beek was ik niet lang want mijn bestemming was ’s Heerenberg. Naar ongeveer 9 km was ook in deze part van Montferland. De rit was niet zo aangenaam want er waren vele bergen. De stijging naar Zeddam was heel inspannend. Mijn fout was dat ik heb de N335 genomen in plaats van de direct Peeskesweg.

Aan de kruispunt van Zeddam ben ik links op de N316 naar ’s Heerenberg afgeslagen. Er was ook hier twee stijgingen maar voor de tweede stijging kont ik met verve van het afschot overwinnen. Er was nog een steil afschot naar ’s Heerenberg naar het centrum. Het meisje voor me is met hun fiets heel fluks gereden.

’s Heerenberg centrum

’s Heerenberg heeft 8.000 inwoners en is ook een deel van Montferland. Het centrum is klein maar er zijn veel winkelen hier. Twee restaurants, twee supermarkten (Jumbo en Lidl), een kerk en een burg waar is een musea. Buiten van het centrum er zult zijn nog een overdekte zwembad.

Vanaf ’s Heerenberg er is ook een buslijn (24) naar Doetinchem dit loopt elke 30 minuten. Er is ook een Duitse buslijn (91) naar Emmerik. Helaas zijn loopt bijna elke uur of elke twee uur. Op zaterdag alleen voor 5 uren en daarna geen verkeer; zondag ook geen verkeer.

In een restaurant nabij de marktplaats heb ik iets gegeten (een boerenschnitzel voor 16 euro). Na mijn maaltijd ben ik met de fiets terug naar Emmerik. Je verlaat ’s Heerenberg in een klap en daarmee ook Nederland. Je kunt de onderscheid zien. In Nederland een heel goed straat en in Duitsland een straat (en fietspad) met kuilen, een onderscheid van dag en nacht.

In Emmerik was ik nog aan de Rijn. Maar het was heel warm en I woud niet mijn huid nog verder vermoeien.

Vanaf Emmerik station ben ik met de volgende trein terug naar Oberhausen/Essen gereden.

Het was een heel mooi dag en ik heb ook veel weemoed want de heel goed infrastructuur ken ik niet in Duitsland. De wegen in Duitsland zijn veel versleten en de administraties doen niets om te verbeteren. In de laatste 20 jaren er waren amper verbeteringen. De meeste bouwplaatsen duren 5 jaren en ik denk van klein bouwplaatsen, grote duren 10 jaren en langer.

 

Kommentare sind geschlossen.