01.07.2017 Terugreis naar Duitsland

01.07.2017 Terugreis naar Duitsland

Vandaag was mijn terugreis naar Duitsland. Na het ontbijt vertrok ik. Het eerst met de Arriva trein naar Groningen. In Groningen had ik verbinding met een trein naar Zwolle. Hij reed naar Den Haag centraal via Amsterdam luchthaven. Deze keer de trein was ook heel gevoeld maar ik had een enkel zitplaats. Een vrouw met blond haren had me nog iets gevraagd, voor de rest er was geen verder vragen.

Zwolle centraal station

In Zwolle ben ik overgestapt en wou eigenlijk nog een regionale krant kopen maar de tijdschriftwinkel in het centraal station had er niet gehad. De vrouw was me heel sympathiek van het uiterlijk maar de opponent had het niet zo gedacht misschien dat ik ook alleen een klant en reiziger ben. Je kunt het zien met mijn koffer.

Vanaf Zwolle ben ik met de IC via Deventer en Zutphen naar Arnhem gereden. In deze trein er was een ronde zitbank. Dat is heel mooi dat je kunt niet allen in de richting van de trein zitten.

Zitbank in de IC vanaf Zwolle naar Arnhem

Ik had nog geluk dat mijn IC uit Zwolle in Arnhem kwam om 12.24 uur aan en mijn overgang tot het vertrek van de stoptrein (ook al hij heeft de naam “Regionalexpress”) RE19 naar Oberhausen niet zo lang (12.44 uur). De RE19 stopt aan iedere station behalve in Nederland. Hier alleen in Arnhem en Zevenaar. Maar tussen Emmerik en Duisburg aan alle stations bijvoorbeeld in Praest of Wesel-Feldmark, Oberhausen-Holten etc.. De Duitse maken zich vrolijk over de Nederlandse IC (die stoppen heel vaak), maar de Duitse Regionalexpress-lijnen stoppen ook hoe een stoptrein in Nederland.

Wegens de “Ruhr in love”, de jaarlijkse technoparade, was de RE19 tot Oberhausen heel gevoeld. Ik ben in Oberhausen overgestapt in de S3 naar Essen. In de trein uit Hattingen via Essen had veel confetti op de grond en vele jongere met bierflesjes in de hand zijn uitgestapt. De onderscheid tussen de Duitse infrastructuur (Neergang) en de Nederlandse (moderniteit) is al gruwelijk nu ook nog de jongeren. Emmerik station is een exempel of Kaldenkirchen (de eerste station naar Venlo op Duitse grond).

Na bijna 6 uren was ik weer in Essen.

Ik heb in August nog 3 weken vakantie. Ik zou een fietstocht van Arnhem naar Zwolle doen, da overnachten en verder ten noorden of westen of oosten doen. Ik weet nog niet. Morgen zal ik de fietstas voor 150 euro (86 liter) kopen naar mijn arbeid.

Kommentare sind geschlossen.