29.10.2015 Oostende (2) met Middelkerke

29.10.2015 Oostende (2) met Middelkerke

Vandaag was ik voor een half dag in Middelkerke, een kleine stad naast Oostende. Met de kusttram ben ik van Oostende daarheen gereden. De tram heeft 20 minuten nodig tot deze stad, dit ook aan de kust ligt en heeft 19.000 inwoners en daarom kleiner dan Oostende. De kerkstraat is de winkelstraat van Middelkerke. Nabij de winkelstraat staat ook het culturele centrum (met de naam “De Branding”) waar ook een sporthal, het zwembad en de openbaar bibliotheek is.

Middelkerke
Middelkerke

Wegens de mistig weer ben ik ook terug naar Oostende met de tram gereden want de riteafstand is 11 km.

In de toeristeninformatie heb ik de medewerkster naar de locatie van het Oostendenaren zwembad gevraagd want ik woud ook graag zwemmen. Helaas ik heb mijn zwembril vergeten (met zekerheid lag er naast de koffer) zodat ik wou nog naar een winkel voor sportkleding zoeken. Maar in het centrum ik kon niet iets vinden zodat ik ben dan onmiddellijk naar het zwembad gegaan. Dat zijn 750 meters aan het waterkant. Vooraf hebben twee meisjes in de winkelen me gegrimlacht. Ik been geen modelkind met een plat buikje maar in België grimlachen de vrouwen vaak.

Leopold II monument aan de Koning Boudewijnpromenade
Leopold II-monument aan de Koning Boudewijnpromenade

In het zwembad, geopend van 1976, en ligt buiten stad, zal in de volgende jaar demonteren. In het internet er is een plan met de datum wanneer het zwembad zal gesloten. Er is ook een buitenbad met twee bekken. In de ingang heb ik nog een automaat met zwembrillen gevonden, waar je kunt vergeten equipement goedkoop kopen. Hier kost een zwembril 8 euro. Praktisch voor vergeetal hoe mij,

De toegang kost 2,25 euro in de wintertijd (en 3,25 euro in de zomertijd met het buitenbad). De kleedkamers bevinden de kelder waar ook een sporthal en één sauna. Voor de kast je moest een 2 Euro geldstuk hebben. Net als in ander Belgische zwembaden douchen zich mannen en vrouwen in een douchekamer – in Duitsland ondenkbaar. Van de kelder je moest de trap omhoogstijgen om het waterbekken te komen. Er is één reactiebekken, één zwembekken en één whirlpool.

Met gesloten ogen (bij onderdompeling van de kop) ben ik nu in het zwembekken gezwommen.

Koninginnenlaan
Koninginnenlaan

Na het zwemmen was ik nog in het centrum van Oostende, aan de statie en in Delhaize (uit 1867 van Jules Delhaize). In België is Delhaize mij favoriete supermarkt bij nader inzien. Waarom weet ik niet. Delhaize heeft met Albert Heijn, mij favoriete supermarkt in het Nederland, gefusioneerd. De Nederlandse kranten hebben er veel gepubliceerd.

De statie Oostende, een kopstation, van 1838, ligt aan de spoorlijn 50A, met 11 sporen. Hier einden de NMBS lijnen uit Eupen, Antwerpen en Kortrijk. De graafmachines hadden de dak tussen de stationsbouw en de sporen gedemonteerd voor een nieuw dak. Op een perron je ziet al de nieuwe dak. Nabij de statie is de halteplaats van de kusttram en het busstation (De Lijn). Enkel ritten van de kusttram einden in Oostende station en keren naar De Panne om. Tijdens het verbouwing de kiosk alsook de bakkerij en toiletten zijn in een container. Voor de statie er is een grote fietsstalling en een deel de haveninstallaties.

Kommentare sind geschlossen.