28.06.2017 Appingedam en Steendam

28.06.2017 Appingedam en Steendam

Vandaag heb ik ontbijt om 8uur. Het ontbijt moest ik gisteren uitkiezen. Daarbij was ik wel te eenvoudig want de verhuurder had me meer gegeven. Normaal eet ik thuis niet zo veel. Maar dat zult ook geen negatief kritiek zijn. Ik heb zoet gegeten want achteraf was het heel goed wegen mijn fietstocht. De verhuurder had goed vooruitzien.

Het eerst was ik aan het zwembad “Dubbelslag” wat aan de straat “Zwet” zich bevindt. Het is geen privé zwembad maar een openbaar. In soms steden in Nederland enkel zwembaden zijn privé, alleen voor abonnementen, bijvoorbeeld in Maastricht er is een.

De medewerker van toerisme-informatie hadden me gezegd dat het zwembad ligt al in Appingedam maar in waarheid het zwembad ligt nog in Delfzijl. De medewerker weten ook niet alles. Daarna ben ik verder ten westen naar Appingedam gereden.

Appingedam centrum

Appingedam, 11.000 inwoners, grenst westelijk aan Delfzijl. Van mijn onderdak had ik 20 minuten nodig om naar het centrum van Appingedam te fietsen. Appingedam heeft een voetgangerszone (Dijkstraat) met een sportwinkel (Sport2000), een tijdschriftwinkel, een Kruidvat en andere regionale winkelen. Tegenover van de Dijkstraat is de Wijkstraat met de stedelijk museum en de grote Nicolaikerk dat grenst aan de stadshaven van Appingedam. Hier is ook een winkelcentrum met Albert Heijn en Aldi. Van de Farmsumerweg van westen begroet de gasten een oude mooie brug. Het station ligt ten noorden van het centrum wat overkomt heel mooier en oorspronkelijk dan Delfzijl.

Vanmorgen was mijn doel de Nicolaikerk waar ik ook mijn fiets heb geparkeerd. Daarna bewoog ik me verder ten westen en bereikte de delen van Loppersum; Wirdumerdraai en uiteindelijk Garrelsweer. De aanwijzingsborden toonden dat je moet ten westen rijden om het centrum van Loppersum te bereiken maar plotseling was ik al in Ten Boer (deel Winneweer). Donker wolken rukten aan en ik dacht tot ik heb het centrum van Loppersum, ik zou heel nat zijn. Ik heb geen probleem met natheid in mijn kleding maar bij een onbekend weg vind ik het niet zo goed.

Na aankomst in het centrum van Appingedam een regenbui viel neer. Ik was nog in de sportwinkel Sport 2000 en zag een heel mooi shirt tegen regen. Bij een uitstapje heb ik altijd een berooide kas.

Na enkel minuten, de regen was niet meer zo stek vertrok ik van Appingedam. Ik werd nog nat meer Delfzijl kwam in het blikveld en dan het was niet zo erg.

De zon kwam te voorschijn en mijn spontaan beslissing was, kort naar het onderdak te rijden, mijn zwemkleding inpakken en naar Steendam te gaan. Wanneer ik heb nog geluk, dan zou ik nog gaan zwemmen in de Schildmeer.

Het strand van het Schildmeer

 

Helaas om naar Steendam te rijden, je moet nog door Appingedam. Het Schildmeer ligt ten zuiden van Appingedam aan het gehucht Steendam van de gemeente Slochteren. In Steendam er is ook groot stand met toiletten dat was vandaag gesloten. Ik denk dat de hele dag was recht koud en nat zodat de administratie had gezegd dat de toiletten zijn vandaag gesloten. Mijn fiets was geparkeerd door mijn aan de toiletten (er zijn fietsrekken). De zon scheen en het was heel warm maar ik had de impressie dat er is niet passende tijd om te zwemmen omdat het strand was leer. Geen wonder, doordeweeks, geen vakantie en veel regen ook de Nederlandse gaan niet fluks zwemmen.

Het water in het Schildmeer was niet zo koud, maar tot de kuit was ik niet in daarin. Nu les ik dat het Schildmeer heeft een gemiddelde diepte van 1,50 Meter en ik ben 1,93 m. Dat betekent dat mijn kop zou nog uitsteken. Ik woud ook niet mijn sportkleding zwemmen en me omkleden woud ik ook niet.

Het meer heeft zoete water ondanks er is een toevloed van de Eemskanaal wat eindt in de Noordzee.

Tussen Appingedam en Steendam er is ook een groot brug voor de scheepvaart dat werkt door een brugwachter wanneer een bootje komt. Nu kwam ook een groot bootje en de brug was geopend. Na kruisen met mijn fiets over de brug een sportboot vaarde en de brug was weer geopend.

Vele mensen hebben me gegroet wanneer ik voorbij kwam. Hoe groeten zich autobestuurders in Nederland? Als voetgangers en fietser is het geen probleem maar als autobestuurders?

Bij Albert Heijn heb ik nog een beetje ingekopt. Ik hou van Albert Heijn ook al ze zijn duurder dan Jumbo of Aldi, Plus, Coop. Als ik aan de kassa kwam, vroeg de kassierster naar wier bonuskaart. Ik verstond niet want de Nederlandse mensen in deze regio spreken een beetje anders dan de mensen in Gelderland wat ik ook gewend ben. Arnhem, Nijmegen en Venlo in Limburg zijn steden waar ik kan met mijn maandticket uit Duitsland iedere tijd te bereiken.

In elk geval vroeg ik naar en de meisje wou het eerst in Engels spreken, dan sprak ze in Duits. In het voorbijgaan had ik nog gezegd dat zij zou het ook in Frans, Spaans, Engels zeggen. Ze heeft verbaasd maar expliceerde de informatie en daarna in Duits liefdevol afscheid genomen. Ik was een beetje verwonderd maar het was niet toevallig dat ik ben aan deze kassa gegaan want ik heb me de kassiersters vooraf aangezien. Maar meestal de vrouwen zeggen niets zodat ik denk altijd tenminste ze was heel mooi voor me.

Of ik morgen weer naar deze Albert Heijn zullen gaan om zij weer te zien?

`s ochtends had ik nog twee regio kranten gekocht, de “Dagblad van het Noorden” en de Eemsbode en de tijdschrift “Psychologie magazine” met een bericht: “Leven naar je natuur” en natuurlijk met een fietskaart “Groningen met Lauwersmeer” van het bedrijf Falk

Kommentare sind geschlossen.